07 Apr
Gerçek Gümüş Nasıl Anlaşılır?

Gümüşe karşı ilgisi olan ya da olmayan hemen herkes ''925 ayar gümüş'' terimini mutlaka duymuştur. Peki 925 ayar nedir ve gerçek gümüş nasıl anlaşılır? Gümüşün orijinalliğinin nasıl anlaşılacağı konusuna girmeden önce gümüşün ayarıyla alakalı bilgiler vereceğiz.

925 ayar terimi, gümüşün 1000 gramında bulunan saf gümüş miktarını ifade etmektedir. Bunun anlamı şudur: Elimizde 10 gramlık bir gümüş takı bulunduğunu varsayalım. Bu takıda hammadde olarak 9.25 gram saf gümüş ve 0.75 gram saf bakır kullanılmış demektir. Peki gümüş neden saf olarak kullanılmıyor? sorusunun cevabı ise gayet basittir. Gümüş, tek başına kullanılacak sertlik seviyesine sahip değildir. Saf haldeyken fazlasıyla kırılgan ve dayanıksız olması nedeniyle üretim aşamasında içine yeterli bileşimi sağlayacak kadar bakır katılmaktadır. Gümüşe katılacak bakır oranı tüm dünyada standart olarak %92.5 gümüş - %7.5 bakır şeklinde kabul görmüştür. 925 ayar terimi de bu bileşimin oranından gelmektedir. Günümüzde endüstri geliştikçe daha karışık ve saf olmayan gümüşler üretilmeye başlamıştır. Bu nedenden dolayı farklı gümüş türleri ortaya çıkmıştır. En saf gümüş oranı barındıran gümüş türü olan Meksika gümüşü %95 oranında saf gümüş ile %5 bakır alaşımından oluşur. Dünyada oldukça fazla ilgi görmektedir. En değersiz gümüş türü olarak bilinen ve almamanız gereken bir gümüş türü olan Alpaca gümüşü ise kötü niyetli satıcılar tarafından üretilip piyasaya sürülmektedir.


925 Damgalı Ürünler Kesinlikle Gümüş Mü?

Gümüş takılarda ayarı belirten 925 damgası hemen her gümüş üründe bulunmaktadır. Ancak bu damganın bulunduğu ürünler kesinlikle gümüş diyememekteyiz. Aynı şekilde üzerinde ayar bulunmayan bir takının da gümüş olabilme ihtimali bulunmaktadır. Kısacası 925 damgası, ürünün gümüş olup olmadığı konusunda kesin bir gösterge değildir. Nitekim son zamanlarda üzerinde 925 damgası bulunan bazı ürünler, tüketiciyi aldatma amacıyla piyasaya sürülmüş olup ne yazık ki yeterli bilgisi olmayan tüketiciler tarafından gümüş sanılarak satın alınmaktadır. Gümüş takı satın alırken bu konuda da dikkatli olunması gerekmektedir. 


Gümüş ve Gümüş Kaplama Arasındaki Fark Nedir?

Gümüş satın alırken özellikle dikkat edilmesi gereken bir konu, satın alınan gümüşün hammaddesiyle ilgili verilen bilgilerdir. İnternet üzerinde satış yapan bazı kişiler gümüş olmayan takıları gümüşle kaplayarak ''Silver Plated'' adı altında gümüş gibi satmaktadır. Silver plated terimi, bahse konu takının gümüşle kaplandığını ifade etmektedir. Ancak bu ürünlerde gümüş kaplamanın altındaki asıl hammadde gümüş değildir, sadece üzerine gümüş kaplama uygulanmıştır. Tüketicilerin gümüş takı satın alırken bu konuya özellikle dikkat etmesi gerekmektedir. Aksi halde bazı kişilerde gümüş olmayan takı kullanımından kaynaklanan ve sağlığı tehdit eden alerjik durumlar görülebilmektedir. Bu nedenle tüketicilerin gümüş alımlarında mutlaka nereden satın aldıklarına ve dikkat etmeleriniz, gerekirse satın aldıktan sonra kontrol ettirmelerini öneriyoruz.


Gerçek Gümüşü Nasıl Anlarız?

Gümüşün orijinalliğini öğrenmek için izlenebilecek en basit yol, takıyı bir kuyumcuya göstermek olacaktır. Bir ürünün gümüş olup olmadığı usta kişiler tarafından görünüşüne bakılarak genellikle anlaşılabilmektedir. Ancak nadir durumlarda kesin bir sonuç alabilmek için gümüş ayar analizi yaptırmak gerekebilmektedir. Bu şekilde kesin sonuca ulaşılabilmekte, takının hammaddesinde ne miktarda gümüş bulunduğu konusunda net bilgi edinilebilmektedir.

Orijinallik konusunda şüpheye düşmemek için yapılacak en basit şey gümüş takının satın alınacağı firmayı doğru seçmektir. Gerçek gümüş takılar satın alabilmek için bilinen, güvenilir firmalardan alışveriş yapmak sonradan yaşanacak olumsuz durumların önüne geçilmesini sağlayacaktır. Siz de ''gerçek gümüş nasıl anlaşılır?'' sorusuyla kafanızı kurcalamadan silverplus.com.tr üzerinden orijinallik konusunda hiçbir şüphe yaşamadan güvenle alışveriş yapabilir, Silverplus gümüş takılara en uygun fiyatlarla sahip olabilirsiniz.


Bayan Gümüş Takılar


Erkek Gümüş Takılar


Her türlü soru, görüş ve önerileriniz için aşağıda bulunan yorum bölümünü kullanabilir ya da iletişim kanallarımızdan bize ulaşabilirsiniz.


Yorumlar
* Bu e-posta internet sitesinde yayınlanmayacaktır.