24 May
Gümüşün Üretim Aşamaları Nelerdir?

''Gümüşüüretim aşamaları nelerdir?'' sorusundan önce gümüşün fiziksel özelliklerinden bahsederek gümüş nedir biraz tanıyalım.

Gümüş, aynı altın ve bakır gibi doğada bulunanabilen ve ticari olarak kullanılan bir elementtir. Günümüzde pek çok alanda kullanılan gümüş, ev aksesuarları ve takılarda oldukça fazla kullanılmaktadır. Ülkemizde gümüşün birçok çeşidi bulunduğundan dolayı pil üretiminden para imalatına kadar gümüş elementinden yararlanılmaktadır. Altından sonra ikinci en değerli element olan gümüş, sertlik açısından altın ve bakır arasında yer almaktadır. Doğada bulunan en beyaz metallerden biridir. Hatta yeterli kadar parlatıldığında yansıtma özelliği kazanır. Bu nedenden dolayı optik ayna üretiminde de kullanılır. Gümüş doğada tek başına bulunabilirken aynı zamanda altın ve bakır gibi elementlerin içinde de bulunabilir. Kolay işlenebilir ve yumuşak olmasından dolayı takı ve ziynet eşyalarda sıkça kullanılmaktadır. Özellikle kolye ve yüzük işlemeciliğinde ustaların elinde sanat eserlerine dönüşmektedir.

Doğada gümüşün az ve derinlerde olması üretim aşamalarını oldukça zorlamaktadır. Bu nedenle saf gümüşe ulaşabilmek oldukça zahmetli bir iştir. Günümüzde de hala eski yöntemlerle üretimi devam etmekte olan gümüş, bakır ile karıştırılarak üretilir. Madenlerde bulunan taşlar içerisinde ölçüm aletleri ile bakıldıktan sonra kazılarak çıkarılır. Çıkarılan taşlar daha sonra parçalanmaya götürülerek çok ufak parçalara ayrılana kadar kırılır. Kırıldıktan sonra büyük su tankları içerisinde bekletilir ve daha sonra bakır ile karıştırılır. Bakır ile karıştırıldıktan sonra büyük fırınlarda erime noktasına ulaşıncaya kadar pişirilen gümüş, eridikten sonra belirli bir kalıplar içine dökülerek kurumaya bırakılır. Daha sonra külçe haline gelen gümüşler parlatılma işlemine alınır. Orada cilalanıp parlatıldıktan sonra satılmak için uygun hale gelir.


Gümüş Türleri Nelerdir?

Günümüzde endüstri geliştikçe alışılagelmiş gümüş alaşımlarının yanında daha karışık ve saf olmayan gümüşler de üretilmeye başlamıştır. Bundan dolayı farklı gümüş türleri de ortaya çıkmıştır. Yaygın kullanılanlardan başlayarak gümüş türleri aşağıdaki gibidir:


Sterling Silver (925 Ayar Gümüş)

Bu gümüş türü tüm dünyada kabul görerek standart haline geldiği üzere 925 ayar olarak üretilen gümüş türüdür. Gümüşün işlenebilirlik ve kullanışlılık açısından en ideal alaşımı bu şekilde elde edilmektedir. Eğer sahte değilse kullandığınız neredeyse tüm gümüş takı ve aksesuarlar bu ayarda üretilmektedir. Buradaki 925 ayar terimi 1000 gram işlenmiş gümüşte 925 ayar gümüş, 75 gram ise bakır bulunduğunu ifade eder. Som gümüş ya da 925 ayar gümüş olarak bilinen gümüş türü budur.


Karen Dağ Kabilesi Gümüşü

İlk çağlarda ilkel yollar ile üretilen ve gümüş türleri arasında en fazla saf gümüşe sahip olan türdür. İçerisinde sadece 1-75 gram bakır bulunmaktadır. Bu nedenden dolayı İngiliz çay takımlarında ve ziynet eşyalarda sıkça kullanılmaktadır.


Alman Gümüşü

Çok az gümüş içeren ve sadece eşyaların dış kaplamaları için kullanılan bir gümüş türüdür. %60 bakır, %20 nikel ve %20 oranında çinkodan oluşan karışımlardan elde edilmektedir. Çoğunlukla yemek takımlarında, çatal, kaşık ve bıçaklarda kullanılır. Genellikle gri ve sarı tonları baskındır.


Meksika Gümüşü

İlk olarak 1920'li yıllarda Meksika'da kullanılmaya başlamıştır. Oldukça fazla saf gümüş içermektedir. %95 oranında saf gümüş ile %5 bakır alaşımından oluşur. Dünyada en fazla ilgi gören gümüş türlerinden biridir.


Alpaca Gümüşü

En değersiz gümüş türündendir. Kötü niyetli üreticiler tarafından yapılmaktadır. Genel olarak evlerde kapı tokmaklarında ve sahte süs eşyalarında kullanılmaktadır. Oksitlenmeye oldukça dayanıklıdır. Buradan sahte olduğunu anlayabilirsiniz. Bu gümüş türü bakır, demir ve çinko karışımı ile elde edilir.


Gümüşün Özellikleri

Gümüşün özelliklerinden bahsedecek olursak erime noktası 961,9°C, kaynama noktası 1950°C'dir ve özgül ağırlığı da 10,5 g/cm³'tür. Atmosferde oksitlenmesi oldukça kolaydır. Bakıra göre daha zor, altına göre ise daha kolay bir şekilde oksitlenebilir. Bütün bunların dışında gümüşün çeşitli hastalıklara karşı şifalı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Siğil tedavilerinde kalıcı olarak yok edilmesi için gümüş nitrat bileşenlerinden yararlanılmaktadır. Ayrıca stresten uzak kalmanızı sağladığı ve antibakteriyel özelliği olduğu için birçok hastalıktan koruduğu söylenmektedir. Gümüş suyu olarak bilinen kolloidal gümüş, sıvı hale getirilerek içilmek suretiyle çeşitli tedavilerde kullanıldığı gibi metal yaprak sargı bezi yapımında kullanılır ve mantar, virüs, bakteri ve parazitlerden kurtulmaya yardımcı olmaktadır. Bilimin bu kadar gelişmediği eski çağlarda şimdiki kimyasal ilaçların yerine gümüş kullanılmaktaydı ve birçok hastalık -özellikle mikrobik hastalıklar- gümüşle tedavi edilmekteydi. Estetik görünümleriyle vazgeçilmez aksesuarlarımız haline gelen gümüş takılar, sadece aksesuar ihtiyacımızı karşılamakla kalmayıp aynı zamanda sağlık açısından sağladığı faydalarla da göze çarpmaktadır.


Bir yazımızın daha sonuna geldik. Her türlü soru, görüş ve önerileriniz için aşağıda bulunan yorum bölümünü kullanabilir ya da iletişim kanallarımızdan bize ulaşabilirsiniz.



Yorumlar
* Bu e-posta internet sitesinde yayınlanmayacaktır.